top of page

Çalışma Alanlarım

Bireysel / YetiÅŸkin Terapisi

Bireysel terapi, danışan ile birebir ÅŸekilde yürütülen, yapılandırılmış bir psikoterapi ÅŸeklidir. Terapi süreci içerisinde psikolojik deÄŸerlendirme ve danışana ve ÅŸikayetlerine uygun psikoterapötik müdahaleler yer almaktadır. Psikoterapide en temel amaç, danışanın psikolojik iyilik halini arttırmaktır. Psikoterapiyi, danışanın kendi içsel süreçlerine doÄŸru yaptığı bir yolculuÄŸa benzetebiliriz. Dolayısıyla psikoterapinin bir süreç olduÄŸunu aklımızda bulundurmak önemlidir. 

​

  • YetiÅŸkinlerle çalışma alanlarım ÅŸu ÅŸekildedir: depresyon, kaygı bozuklukları (panik bozukluk, obsesif kompülsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluÄŸu, sosyal fobi), kayıp ve yas süreci, kiÅŸiler arası problemler, yeme bozuklukları, öfke problemi, hamilelik süreci ve sonrası depresyon, bağımlılık sorunları, çalışma hayatı sorunları.  

​

​

Çocuk / Ergen Terapisi

Çocuk ve ergenlerle sürdürülen psikoterapi; çoÄŸunlukla ebeveynlerin de dahil olduÄŸu,  çocuk ve ergende duygusal veya davranışsal deÄŸiÅŸimler gerçekleÅŸtirmeye odaklanan, görüÅŸme içeriÄŸinin ve müdahale yollarının çocuÄŸun ya da ergenin yaşına, geliÅŸimsel düzeyine, geliÅŸ amacına göre ÅŸekillendiÄŸi bir terapi ÅŸeklidir. YetiÅŸkinlerle yapılan ve çoÄŸunlukla konuÅŸma temelli olan görüÅŸmelerden farklı olarak, çocuklarla ve ergenlerle çalışırken oyun oynama, rol yapma, yaratıcı ve sanatsal faaliyetler, resim yapma gibi tekniklerden faydalanılabilir.

​

  • Çocuk ve ergenlerle çalışma alanlarım ÅŸu ÅŸekildedir: Dikkat eksikliÄŸi ve hiperaktivite, çocukluk çağı sorunları (alt ıslatma ya da altına kaçırma, korkular, okula uyum sorunu, kardeÅŸ kıskançlığı, tırnak yeme, öfke nöbetleri, davranış problemleri), boÅŸanma dönemi sorunları, öÄŸrenme güçlükleri, kaygı problemleri (sınav kaygısı, panik atak, takıntılar, travmatik yaÅŸantılar), sosyal iliÅŸkilerinde problemler, yeme bozuklukları, ergenlik dönemi sorunları, ebeveyn ile iletiÅŸim sorunları, cinsel geliÅŸim, öfke problemleri. 

Çift / Aile Terapisi

Çift ya da aileler arasındaki problemlere, iliÅŸki dinamiklerine odaklanan bir psikoterapi türüdür. Çift/aile terapisinde amaç, kiÅŸiler arası iliÅŸki örüntülerine odaklanarak, çatışmaların giderilmesi, daha iyi bir iletiÅŸim yolunun açılması ve her bireyin iliÅŸkiden aldığı doyumu arttırmaktır. 

 

  • Çift ve ailelerle çalışma alanlarım ÅŸu ÅŸekildedir: aile içi ya da çiftler arası iletiÅŸim problemleri, evlilik içi sorunlar ya da evlilik öncesi danışmanlık, boÅŸanma öncesi, süreci ve sonrası danışmanlık, cinsel problemler (vajinismus, cinsel isteksizlik, vb.).   

Online / Çevrimiçi Terapi

             Online/çevrimiçi terapi, internet baÄŸlantısı ile görüntülü konuÅŸma saÄŸlayan bir program üzerinden (Skype gibi) psikoterapi hizmetinin yürütülmesidir. Online terapi, dış etkenlere baÄŸlı yüz yüze görüÅŸmenin yapılamayacağı durumlar için bir olanak saÄŸlar. Danışanın terapi merkezine gelme ile ilgili engelleri varsa (ÅŸehir dışında veya yurt dışında olma, fiziksel engel ya da kronik hastalığa sahip olma gibi) özellikle tercih edilen bir yöntemdir.

                  Online terapi de yüz yüze psikoterapi süreci gibi etik ilke ve sorumluluklara baÄŸlı kalarak ilerler. Danışanın gizliliÄŸi korunur ve güvenilir bir destek saÄŸlamak amaçlanır.   

BiliÅŸsel-Davranışçı Terapi

        BiliÅŸsel-Davranışçı Terapi (BDT), danışanla yürütülen süreçte uygulanan ve bilimsel verilere dayanan bir psikoterapi türüdür. Yapılandırılmış ve görece kısa süreli bir psikoterapi yöntemidir. Temelde; danışanın duygu, düÅŸünce ve davranış arasındaki baÄŸlantıyı anlamasına ve danışanın geçmiÅŸte ÅŸekillenen ve bugününü olumsuz ÅŸekilde etkileyen olumsuz/iÅŸlevsiz düÅŸüncelerini (biliÅŸlerini) fark edip deÄŸiÅŸtirmesine, bununla birlikte kiÅŸinin rahatsız edici duygu ve davranış deÄŸiÅŸimine odaklanır.

          BiliÅŸsel-Davranışçı Terapinin birçok psikolojik sorun (depresyon, kaygı bozuklukları, travma sonrası stres, yeme bozuklukları, cinsel problemler, iliÅŸki problemleri vb.) üzerinde etkili ve baÅŸarılı olduÄŸu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.  

Oyun Terapi

          Çocuklar kendi iç dünyalarını, duygularını ve düÅŸüncelerini oyun aracılığıyla ortaya koyarlar. Oyun terapi; çocuÄŸun içinde bulunduÄŸu durumu, sıkıntıları ve duygularını oyun aracılığıyla dışa vurmasına ve baÅŸ etmesine yardımcı olan bir psikoterapi ÅŸeklidir. Terapistin saÄŸladığı güvenli ve empatik ortamda, oyun aracılığıyla gerçekleÅŸtirilen dışa vurumun iyileÅŸtirici özelliÄŸi vardır. 

      Oyun terapiyi gerçekleÅŸtirmenin de çeÅŸitli yolları vardır. Ben çocuklarla olan psikoterapi görüÅŸmelerimde çocuk merkezli oyun terapi yöntemini kullanıyorum. Bu yöntemde oyunun kaptanı çocuktur ve seansı çocuÄŸun getirdikleri ÅŸekillendirir. Terapistin bu süreçteki görevi ise; onu yönlendirmeden çocuÄŸu takip etmek, duygu ve düÅŸüncelerini fark etmesi için ona yardımcı olmaktır.  

            Oyun terapisinin etkili olduÄŸu alanlar: depresif belirtiler, kaygı ve korkular, takıntılar, alt ıslatma, duygusal ve davranışsal problemler, travmatik yaÅŸantılar, anne-baba boÅŸanma süreci, vb. ÅŸeklinde sıralanabilir. 

Uyguladığım Testler

  • WISC-4 Çocuklar için Zeka Testi

  • EROT - Erken Okur Yazarlık Testi

  • AGTE, Vineland, Denver ve DiÄŸer GeliÅŸimsel DeÄŸerlendirme Testleri

  • MMPI-I KiÅŸilik Testi

  • Tematik Algı Testi (TAT)

  • WMS Bellek Testi, Bender Gestalt Motor Algı Testi, Benton Görsel Bellek Testi, Kısa Kognitif Muayene, FAB

  • Ev ve AÄŸaç Çizim Testleri

  • Good Enough-Harris Bir Ä°nsan Çiz Testi

  • Saat Çizme Testi

  • ÇeÅŸitli Klinik Testler ve Tutum Testleri  

bottom of page