top of page

UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİYLE İLGİLİ EBEVEYNLERE ÖNERİLER

  • Yazarın fotoğrafı: Betül Gündüz
    Betül Gündüz
  • 22 Nis 2020
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 27 Nis 2020

Eve kapandığımız bu günlerde çocuklar için de alışık olmadıkları bir düzende eğitimlerini sürdürme gerekliliği gündeme geldi.

Hem çocuklar hem de aileler için uzaktan eğitim alma süreci mutlaka zorlayıcı olacaktır fakat olabildiğince rutinlere devam etmeye çalışmak, çocukları bu sürece hazırlamak zorlayıcılığı azaltacaktır.

Çocuklara bunun geçici bir süreç olduğunu ve neden bu şekilde bir eğitim almaları gerektiğini kısaca ve onların anlayabilecekleri şekilde anlatın.

Çocuklar değişiklikler konusunda yetişkinler kadar kolay uyum sağlayamayabilirler, bu yüzden onların uyum sağlama süreçleri ebeveynler tarafından desteklenmeye ihtiyaç duyabilir. Bu süreçte en önemli şeylerden biri, sürecin açık ve net bir şekilde çocuklara açıklanması ve geçici bir durum olduğunun vurgulanmasıdır.


Ayrıca uyum sürecinde rutinlerin de devam ettirilmesi işi kolaylaştıran önemli etkenlerden biridir. Çocukların gece yatma ve sabah kalkma düzenlerini tıpkı okul olduğu zamanlardaki gibi devam ettirmek, hafta içi ve hafta sonu rutinlerini de mümkün olduğunca sürdürmek de bu süreçte önemlidir. Yine okula giderken yapılan rutinleri de işin içine katmak uyum süreci için etkili olacaktır. Örneğin sabahları kahvaltı yapmak, üst değiştirmek, ders malzemelerini hazırlamak gibi rutinler olabildiğince bu süreçte de devam ettirilmeli.


Çocuklar için günlük bir ders programı belirlemek de yine süreci kolaylaştırabilir. Hangi gün ve saatlerde çocuğun hangi derse çalışacağını ya da ne kadar süreyle çalışıp, ne kadar süre mola vereceğini bilmesi yararlı olacaktır. Motivasyonlarını arttırmak için her günün sonunda çocuğunuzun keyif aldığı bir aktiviteyi yapmasına izin verebilirsiniz.


Ders çalışma sırasında da dikkat etmemiz gereken bazı konular olabilir. Örneğin ders esnasında fiziksel koşullara dikkat etmek önemli olacaktır (ortamın sessiz olması, çocuğun dikkatini dağıtacak bir şeyin ortamda bulundurulmaması gibi). Hatta eğer mümkünse ders çalışmak için ayrı bir alanın olması faydalı olacaktır. Ders bitimlerinde çocuğunuzun mola vermesine mutlaka izin verin fakat molaların ne kadar süreceğiyle ilgili net sınırlar çizin. Çünkü çocuklar bu sınırları oluşturma konusunda bir yardıma ihtiyaç duyacaklardır. Molalar esnasında telefon ya da tablet gibi dikkat dağıtıcı şeylerle oynamalarına izin vermek derse yeniden adapte olmalarını zorlaştıracağı için mümkün olduğunca molalarda dinlenmelerini teşvik edin.

Düzenle ilgili onların fikirlerini almaktan ve ihtiyaçlarını dinlemekten de çekinmeyin. Bazen çocuklar bizim düşündüğümüzden çok daha iyi baş etme yolları sunabilirler ve düzen değişikliğine onları da dahil etmek, uyum sağlama konusunda onları da motive edecektir.


Son olarak, bu süreç çocuklar için yeni ve alışmadıkları bir düzeni gerektirdiğinden, uyum sağlamalarının zaman alabileceğini aklımıza bulundurmalıyız. Onlara bu zamanı tanımamız, uyum sağlamalarını da kolay hale getirecektir.





 
 
 

Comments


© 2020 Betül Gündüz

İzmir, Türkiye

bottom of page